Etiquette: ondernemen in Spanje

12.06.2012 Auteur: Jan Jaap van Weering

Macho’s die alleen maar Spaans spreken en werknemers zonder verantwoordelijkheidsgevoel. Ondernemen in Spanje is lang niet eenvoudig. Spanje is een verzameling van verschillende grote deelstaten. Catalanen, Basken, Madrilenen en Andalusiers zijn enkele van de bevolkingsgroepen in het land. Hoe noordelijker hoe formeler. In het zuiden is de gemiddelde Spanjaard veel makkelijker te benaderen. Meer dan 95% van de Spaanse bevolking is katholiek. Het zijn trotse mensen, zwakte tonen zit niet in de volksaard. De mannen zijn macho’s.

Kleding
De zakelijke kleding is conservatief en formeel. Donkere kleding is de norm, bij voorkeur van een bekend merk. Bij de ontmoeting geeft u de gebruikelijke handdruk. Relatiegeschenken bewaart u voor de tweede afspraak. Cadeautjes bij een eerste ontmoeting zijn ongebruikelijk.

Zakenleven
Spanjaarden zijn niet punctueel. Wordt dus niet boos als uw Spaanse relatie te laat komt. Wat niet inhoudt dat u het Spaanse voorbeeld moet volgen. Vraag hoe laat u precies wordt verwacht en kom op tijd.
Onderhandelingen kunnen lang duren. Ook hier geldt weer, wees geduldig en voer de druk niet op. Neemt een Spanjaard een standpunt in, dan is het niet eenvoudig om ze daarvan af te brengen. Ondernemen is Spanje vraagt tact en geduld.

Bazig
De baas is ook echt de baas. Een Spaanse manager zal nooit belangrijke zaken uit handen geven. Dat heeft zo zijn nadelen. Ondergeschikten ontwikkelen geen gevoel voor verantwoordelijkheid. Autoriteit en hiërarchie zijn belangrijke elementen in het zakenleven. Teamwork betekent: volg de leider.
Het werkritme is Spanje is anders. Mensen gaan vroeg naar kantoor en laat naar huis. ’s Middags is er siësta, ’s avonds wordt er vanaf 17.00 uur tot 20.00 uur tapas aan de bar gegeten.
Ga er niet zondermeer vanuit dat er Engels wordt gesproken. Spaans blijft de voertaal in het zakenleven. Zorg voor visitekaartjes met Engelse en Spaanse tekst en reik deze uit met de Spaanse tekst naar de ontvanger.

Eten
Eten is onlosmakelijk verbonden met de Spaanse cultuur. Het diner begint later dan in Nederland, reken vanaf negen uur. In het zakenleven is het gebruikelijk dat er gedineerd wordt in een restaurant. Alleen intieme vrienden worden thuis uitgenodigd.
Praat niet over zaken bij het diner. Wacht af, de kans is groot dat zaken pas aan het einde van het diner besproken worden. Mijd gevoelige onderwerpen zoals religie, de dictatuur of afscheidingsbeweging ETA. Sport en familie zijn ‘veilige’ gespreksonderwerpen.

FD.nl - Jan Jaap van Weering, 12 juni 2012.