Interview Boris Mulder: 'Blijf doen waar je goed in bent, want Spanje biedt veel kansen'

11.10.2013 Auteur: HandelmetSpanje.nl

Bron: www.holanda.esBoris Mulder heeft samen met Jan Willem de Haan een advocatenkantoor in Barcelona, De Haan & Mulder Abogados-Advocaten. Sinds de crisis in Spanje hebben de twee advocaten, die beiden zowel Nederlands als Spaans advocaat zijn, nog meer werk dan voorheen, voornamelijk op het gebied van procedures, overnames, contracten en investeringen.

"Ik denk dat onze kracht is dat wij altijd zijn blijven doen waar we goed in zijn, zonder mee te gaan met de waan van de dag. Wij bedrijven al meer dan 25 jaar degelijke advocatuur die sterk is gericht op internationale transacties, investeringen en procedures. Wij zijn nooit in de verleiding gekomen om ons, zoals sommige anderen wel hebben gedaan, grotendeels te richten op de onroerend goedmarkt, oftewel buitenlanders bijstaan die een huis willen kopen in toeristische gebieden en soortgelijke zaken."

Dat blijkt nu zo z'n voordelen te hebben. Niet alleen had De Haan & Mulder daardoor namelijk minder te lijden onder de crisis op de Spaanse huizenmarkt, ook komt de reputatie die de twee advocaten in de loop der jaren hebben opgebouwd, nu goed van pas. "In roerige tijden willen mensen een 'echte' advocaat die ze bijstaat, één die zijn sporen in de rechtbank heeft verdiend. Onze focus is altijd dezelfde geweest en we hadden al voor de crisis een goede reputatie, die ons nu eens te meer helpt", legt Boris uit.

Hij denkt dat voor wie trouw blijft aan zijn eigen kwaliteiten en zich niet laat meeslepen door snel geld verdienen, Spanje wel degelijk kansen biedt. "Specifieke sectoren waar op dit moment kansen liggen zijn bij de aankoop van onroerend goed op toplocaties, de export vanuit Spanje, horecabedrijven op goede locaties, het hotelwezen in Barcelona en binnen de landbouwsector", aldus Boris.

"Om de kansen te vinden moet je kijken wat de Spanjaarden momenteel doen om de crisis op te lossen. De prijzen gaan omlaag en het serviceniveau gaat omhoog. Daar kun je als Nederlandse ondernemer op inspringen. De Spanjaarden zijn zich ervan bewust dat het anders moet. Lagere kosten, meer kwaliteit en een betere service."

Boris denkt niet dat Spanje er al is, maar hij blijft het land interessant vinden voor investeringen. "Eigenlijk is dit een perfect moment om te onderhandelen en goede voorwaarden voor elkaar te krijgen. Er zijn op alle niveaus goede inkoopmogelijkheden voor handen, niet alleen de prijzen gaan omlaag, ook de productiekosten. Ook zijn er vele mogelijkheden voor samenwerking. Nederlandse ondernemers hebben over het algemeen geld, terwijl hier juist behoefte is aan krediet. Tel daar de gunstige klimatologische omstandigheden bij op, de uitstekende infrastructuur, de snelle verbindingen met Noord-Europa, de goedkope vluchten, de goede gezondheidszorg. Die maken een avontuur in Spanje, mits je je goed laat begeleiden door lokale adviseurs, zeer interessant."

Klik hier voor de video.