Nieuwe impuls voor hernieuwbare energiebronnen in Spanje

14.07.2011 Auteur: TRANSFER Latin Business Consultancy

Door een gezamenlijk plan voor een nieuw Europees holdingfonds zijn er nieuwe kansen ontstaan voor bedrijven die zich bezig houden met duurzame energie.

De Europese Investeringsbank (EIB), het Instituut voor Energie Diversificatie en besparing van energie (IDEA) en het Ministerie van Industrie, Toerisme en Handel, hebben een financieringsovereenkomst ondertekend voor het nieuwe gezamenlijke Europese holdingfonds: Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas (Jessica), om energie-efficiënte en hernieuwbare energie projecten te financieren.

De ondertekening vond plaats in Madrid met de deelname van Magdalena Álvarez de vicepresident van de EIB en voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking, en Fabrizio Hernandez Pampaloni staatssecretaris voor Energie in zijn rol als voorzitter van IDEA.

In het akkoord is vastgelegd hoe het fonds zal functioneren. Het fonds zal worden beheerd door de EIB. Investeringen die in aanmerking komen voor financiering door middel van dit mechanisme zijn energie-efficiency projecten, hernieuwbare energie en schoon vervoer in de bouw, industrie, transport infrastructuur en openbare diensten met betrekking tot energie.

De €127,6 miljoen die beschikbaar wordt gesteld voor het energiebesparing en diversificatie investeringsfonds (FIDAE) is afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 2007-2013 voor de regio´s Andalusië, Canarische eilanden, Castilla en León, Castilla-La Mancha, Ceuta, regio Valencia, Extremadura, Galicië, Melilla en de regio Murcia. De investeringen zullen ook in deze regio´s plaatsvinden. Van dat bedrag komt €87,8 miljoen van het Europese Ontwikkelingsfonds (EOF).

Beschikbare middelen worden gekanaliseerd via Urban Development Funds (UDF), en worden beheerd door financiële instellingen die optreden als bemiddelaar geselecteerd door middel van tenders die worden uitgeschreven zodra het fonds start.

Het nieuwe fonds wordt ook gebruikt als hefboomeffect op particuliere financiering om het totale investeringsdoel van 600 miljoen euro aan het eind van 2015 te bereiken.

Het fonds Jessica is een initiatief ontwikkeld door de Europese Commissie en de EIB in samenwerking met de Ontwikkelingsbank van de Europese raad, die de lidstaten toestaat om een deel van de EU-steun terug te betalen aan de investeringen in stedelijke regio´s.

Voor meer informatie over JESSICA klik hier